Tilbake til Valmuen.net

Intervju med gestaltterapeut Ranveig Reinås fra Tarotisten. Nr 1 – juni 2004 – årgang 1.

 

En annerledes løvetann

 

Til tross for at hun jobber på det tankemessige og åndelige plan, beskriver Ranveig Reinås seg selv som en jordnær dame. Naturen med skog, stein og blomster betyr mye for henne. Kanskje er det derfor hun har kalt firmaet sitt Valmuen? Nå har hun nylig flyttet fra en trist blokkleilighet til et hus med egen hage, morgensol og skogen som nærmeste nabo. Idet vi tropper opp hjemme hos henne på Langhus, forter hun seg å si at hun har tenkt å rydde snart. Leiligheten bærer tydelig preg av å være nyinnflyttet, pappesker og pinnestoler står sirlig plassert langs bokreolen. – Jeg liker å ha det ryddig. Jeg flyttet for å komme nær barn og barnebarn, for å føle tilhørighet, for det gjorde jeg ikke der jeg bodde før. Det er deilig å ha beina på bakken, for å si det sånn. – Jeg vet at du er født i Jomfruen, tror du det har noe med det å gjøre? – Ja, det tror jeg, kontakt med naturen og det å ha beina godt plassert på jorda er viktig for meg som psykoterapeut. Ellers kan det fort bli litt for svevende. – Kjenner du deg igjen i Myntdronningen? – Ja, jeg gjør nok det. Jeg liker å ha det godt, å føle en trygghet i hele meg, både kropp, tanke og sjel. Evnen til å fryde meg over små ting.

 

Første møte

Ranveig ble kjent med tarotkort for mange år siden i forbindelse med en tidligere jobb. Hun var på et kurs i Stockholm for barnehagestyrere og delte rom med en dame som drev og la tarotkort. – Hun spurte meg om hun fikk lov til å legge tarotkort på meg, og jeg grøsset og syntes det var litt skummelt, men sa okei da! Og hun la ut og beskrev min situasjon nesten 100 % så jeg ble helt wow! Etter det ble jeg veldig interessert, kjøpte bok og kortstokk og begynte å legge selv. Og jeg oppdaga jo at det stemte veldig. Senere har jeg også gått på tre tarotkurs for å lære enda mer om kortene. – Så jeg har hatt tarotkort lenge, har allerede slitt ut én kortstokk (ler). Jeg bruker Rider-Waite, jeg synes bildene der er fine.

 

Valmuen

- Hva er det som fikk deg til å starte for deg selv? – Jeg hadde jobbet i barnehage i veldig mange år, og opplevde at det jeg trivdes best med var å jobbe med psykoterapi. Derfor var det ikke noe vanskelig valg. Jeg vet at jeg kommer til å ha så jeg klarer meg. Jeg blir aldri rik, men jeg blir aldri fattig. – Hvorfor valgte du å kalle firmaet ditt Valmuen? – Jeg er glad i valmuer og synes det er fargerike blomster. De vokser der det er skrint, på samme måte som løvetanna. Men løvetann er litt oppbrukt synes jeg da. Valmuen er mer spesiell, og finnes over hele verden. Den klarer seg på karrige steder. Dessuten brukes den i kinesisk medisin.

 

Helhet og detaljer

Ranveig har tung kompetanse fra det tradisjonelle utdanningssystemet som adjunkt, førskolelærer, spesialpedagog og leder. Hun er nysgjerrig og lærevillig, og vil helst fortsette å utdanne seg så lenge hun lever. Hun har en fireårig utdannelse som gestaltterapeut, og tar nå kurs innen healing. 4 år akupunktur/akupressur. – Stjernetegnet Jomfruen er jo kjent for å være pirkete og detaljorientert, blir ikke det i motsetning til gestaltterapi som skal se på helheten? – Jeg var nok det før, men ikke nå. Jeg tenker veldig helhet. Men selvfølgelig vil jeg ha litt orden i rotet mitt også da! Jeg er jordnær, samtidig som jeg vet at det er mer mellom himmel og jord enn vi forstår. Derfor synes jeg det er spennende å ta med meg det og jobbe med det? – Kan du fortelle litt om jobben din? – Det er en allsidig jobb. Jeg har jobbet med mennesker hele livet, og det at barn og voksen skal ha det godt, har jeg vært opptatt av siden jeg var liten jente. Så jobben min er en del av meg – jobben min er min hobby og mitt liv! Jeg jobber ganske bredt, men mest som gestaltterapeut.

 

Kreative teknikker

Da en av lærerne på skolen presenterte tarot som en del av undervisningsopplegget ble jeg oppglødd. Vi lærte ikke å legge kort, men å assosiere ut i fra bildene. Vi skulle plukke ut kort som for eksempel passet til ulike sinnsstemninger. Vi lærte ingen betydning av kortene, men tok alt på intuisjon. Hun presiserer at Norsk Gestaltinstitutt ikke er noen tarotskole, men de jobber mye med utvikling av kreativitet, awareness – bli klar over hva som skjer med hele deg, og bruk fantasi og intuisjon. – Gestaltterapi tar for seg hele mennesket, med kropp, tanker og føleleser. Det er i utgangspunktet samtaleterapi, men vi bruker også mer kroppsspråk, tegning, forming i leire. Gestaltterapien er veldig effektiv fordi den jobber mye med ”her og nå”. Hun er med i prosessen og gir av seg selv som menneske, men det er klienten selv som må finne ut hva som er viktig. – Kropp, tanker og følelser kan jo knyttes til mynter, sverd og begre i tarot. Men mangler stav-energien i helhetsbildet? – Ildenergien fra stavene er for meg viljen. Vi jobber mye med viljen, for uten vilje kommer du ingen vei.

 

Tarot i samtaleterapi

Siden Ranveig allerede var litt kjent med tarot ønsker hun å benytte dette på sine klienter. Psykoterapi blir jo mye prating, som hun sier, og det kan bli litt kjedelig. Hun bruker ikke tarotkort på alle, og når hun gjøre det spør hun først om de har noe imot å se på noen bilder. – De aller fleste får velge kort selv. Lete fram nonen kort som de synes beskriver situasjonen. Så jobber vi med de kortene, hva ser klienten i kortene? Jeg får dem til å forklare selv, og så hjelper jeg dem som står fast. Jeg blir nysgjerrig på om kortene som klienter, helt uten kjennskap til tarot, trekker for å beskrive sin situasjon, stemmer? – Ja, veldig! Det er helt utrolig. Klientene selv blir også overrasket og synes det er spennende. Noen av dem blir også mer interessert i tarot etter dette, og noen har også spurt om jeg vil legge for dem. Hun ser på hva de trekker og ikke trekker. Hvis de vil, får de vite hva kortene betyr. – Jeg har alle slags typer klienter alt fra ungdom mer til middelaldrende, mannlige ledere, som ser på tarotkort og synes det er kjempespennende.

 

Tarot akseptert i næringslivet

Ranveig synes det er gøy når hun klarer å få tarot mer anerkjent. – Jeg husker en leder. Han hadde mange baller i luften, som var veldig god til å prate og han prata mye! Så foreslo jeg: Kanskje du har lyst til å se noen kort med bilder? Så dro jeg fram stokken, og han lette fram mange kort som beskrev hans situasjon veldig bra. Og jeg fant løsninger ut fra kortene. Løsningen ble helt annerledes enn både Ranveig og lederen hadde tenkt på forhånd. Det som startet med vanskeligheter rundt jobb og karriere, viste seg å bunne i samlivsproblemer. Mannen var veldig fornøyd da timen var ferdig. – Han hadde aldri vært borti slike ting, men etterpå sa han at dette var annerledes og veldig spennende, og at han hadde fått stort utnytte av det. – Har du inntrykk av at tarot har blir mer akseptert i næringslivet og bedriftsledere? – Ja, de virker mer åpne enn før, når de får vite hva det går ut på og får positive erfaringer med det. Da tørr jeg også at det er viktig at vi går ut og forteller hvordan vi jobber, at vi har en solid kompetanse og bakgrunn. Slik at det ikke bare blir tarot og spåing, men at det er noe mer, en helhet. Ranveig sier at hun ikke er så bastant når hun bruker kortene. Hun spør gjerne klienten om hvordan han reagerer på kortene. – Jeg kan si at det kortet kan bety sånn og sånn, og at det er opp til dem om de vil fortsette på denne kursen eller om de vil snu. Tarot er et flott redskap, det er sterke meldinger vi får!

 

Skumle kort

- Er det ingen som har blitt skremt? Det er jo noen kort som kan være litt ”skumle”. – Jeg forklarer litt på forhånd, at selv om det står Døden så betyr ikke den fysiske død. – Er det noen som har trekt noen av de skumle kortene? – Jo da, 9 sverd er det mange som trekker. Det er jo et kort som beskriver at de er veldig fortvilet og har det ille, og ser seg selv som helt ”stuck”. Da kan vi jobbe med det – hva kan du gjøre for å komme deg ut av den situasjonen. Etter å ha valgt et kort som beskriver situasjonen, kan de velge et kort som beskriver målet. Og så kan de velge et kort som beskriver hva de kan gjøre for å komme seg dit. Siden det første nummeret av Tarotisten skal ta for seg Narren lurer vi på hva Ranveig sier til klienter som trekker dette kortet. – Narren er et kjempeflott kort. Han er full av entusiasme og optimisme, er nysgjerrig på livet. Han går med skreppa, har ikke så mye med seg, starter litt med blanke ark. Man legger litt av det gamle livet bak seg og starter på nytt. Mange flere av oss kunne vært som Narren, jeg synes det er et flott kort! Fortsatt hender det at hun blir møtt med kommentarer som, jøss bruker du tarotkort, er du trollkjerring!? Noen synes det er useriøst, og tull og tøys. Grunnen til at folk er negative er ofte at de er litt redde og synes det er litt skummelt. ”Wow, ser du rett gjennom meg eller?”. I slike tilfeller forklarer hun at det er ikke noe farlig. At kortene brukes på en positiv måte, man ser på situasjonen din her og nå og hvilke valg du har. Og hvis folk er mottagelige, åpne og nysgjerrige ender det ofte opp med at hun blir bedt om å legge kort for dem. Mage blir forbløffet over hvor mye som stemmer, men bortforklarer det med tilfeldigheter. Da legger Ranveig et nytt legg, og opp kommer nesten de samme kortene. – Noen har beskrevet deg som en klok dame. Hva sier du til det? spør jeg.

– Takk, det var fint å høre. Jeg synes jeg har mye kompetanse. Det høres kanskje litt skrytete ut, men jeg får fine tilbakemeldinger, og jeg føler meg veldig trygg når jeg jobber med mennesker. Så det tar jeg som en kompliment på at jeg er nok litt klok da! sier hun med en trillende latter.  – Hvis du skulle beskrevet deg selv med få ord, hva ville det blitt? – Lyttende, kommer det kjapt.  – Kjærlighet. Kompetanse. Jeg er åpen for noe nytt, er ikke redd for å kaste meg ut i ting som er annerledes. For jeg er litt annerledes, lever og tenker annerledes. Fordi jeg går mine egne veier, og ikke alltid gjør som naboen ønsker. – Er det derfor du måtte flytte? – Ja, kanskje det! (ler) Neida. – Hva gjør du når du skal kose deg? – Ligger i badekaret, leser en bok, lukter på blomster eller bare gjøre ingenting. Og det er viktig å le! Det er for mye alvor i dagens samfunn. Glede er viktig. Her begynner Ranveig å snakke jobb igjen: - Sorg og glede henger sammen, ikke sant? Og når folk kommer til meg, så er de ikke glade. Da pleier jeg å spørre hva som gjorde dem glade som barn. Som 6 beger.

 

Med hud og hår

Jeg strever med å prøve å finne noen særtrekk ved Ranveig, hobbyer eller annet som kan gi et mer helhetlig bilde av henne som person og kanskje gi en interessant vinkling på intervjuet. Da oppdager jeg at hun har rett, hun har virkelig jobben sin som hobby. Hun er jobben sin, med hud og hår. Og apropos sistnevnte, i det vi skal ut og knipse noen bilder kommer det: - Jeg skal bare ta på litt leppestift og børste håret først. Myntdronningen glimter til.